کرم سفید ریشه خوار یکی از مخرب ترین و وحشتناکترین آفاتی است که تا کنون در کشاورزی و باغداری دیده شده. این خزنده که به رنگ سفید تا مایل به بنفش و سبز میباشد در ناحیه سر دارای دست و پا بوده و میتواند از اندازه یک برنج تا بزرگی یک انگشت شست باشد.
میتواند درختان چندین ساله را طی تنها یک هفته به طور کامل خشک کند. از همین روشناسایی این کرم و دانستن راه های مبارزه و پیشگیری با آن برای هر کشاورزی و باغداری و هر کس که علاقه به کشت و کار دارد ضروری است تا بتواند در صورت وجود قبل از خشک شدن درخت، چاره اش کند.
در اکثر نقاط کشور کرمهای سفید رنگی در خاک یافت می شود که از ریشه ی گیاهان تغذیه میکنند،
این آفات از نوع سپر داران و سخت پوستان می باشند و حدود 3 سال طول نسلشان را طی میکنند .زمستان را در خاک میگذراند و در بهار سال سوم در محفظه ی گلی که برای خود درست کرده اند وارد شفیرگی شده و در یک دوره ی 17 الی 24 روزه به بلوغ میرسند.
شکل کامل و بالغ این آفت سوسکهایی حدود20 تا 35 میلیمتر با رنگ قهوه ای و سیاه همراه با توده هایی از پولک های صدفی سفید رنگ بر روی بدن است.
این حشره شب پرواز است و در اطراف چراغ ها به پرواز در می اید ،حشرات نر قادر به تولید صدا هستند و در طول روز بر روی تنه ی درختان در حال استراحت هستند. جنس نر این آفت بعد از جفت گیری بر روی سطح خاک میمیرند ولی حشرات ماده زیر خاک میروند و تخم گذاری می کنند .
تخم این سوسکها بیضی شکل نزدیک به کروی است به رنگ سفید صدفی که به صورت دسته جمعی در خاک یافت میشوند اندازه ی این تخمها به قطر 2.5تا 4 میلیمتر میباشد.
لارو این حشرات اسکارابیفرم می باشد . به این گونه که دارای پاهای سینه ای نسبتا قوی و بدن خمیده هستند.
دوره ی جنینی این آفت 2 تا 3 هفته است و لارو ها پس از خروج از تخم وارد خاک میشوند و به تغذیه ی ریشه مشغول میشونددر سنین پایین در نزدیکی سطح خاک زندگی میکنند و از ریشه های باریک و تازه استفاده میکنند ، اما در سنین بالا تر از ریشه های ضخیم تر و اصلی تر استفاده میکنند. پس از تخم گذاری لاروهای جوان اغلب ریشه ی گیاهان را هدف تغذیه ی خود میدانند.
لاروهای دو و سه ساله درختان را هدف قرار می دهند و از پوست و شاخه های درخت تغذیه کرده بدین ترتیب جریان شیره نباتی درخت قطع می شود و خیلی زود درخت خشک میشود.
راههای مبارزه با این آفت:
1-جمع اوری سوسک های بالغ که بدین شکل از تخم ریزی انها جلوگیری میشود .
2-استفاده از روشهای مکانیکی :
بیل زدن باغ در ابتدای بهار که یا با ضربه های بیل منجر به از بین رفتن انها شده و یا با روی سطح آوردن این کرمها توسط پرندگان از روی سطح خاک شکار میشوند.
3-از بین بردن علف های هرز یک ساله به این علت که منبع غذایی خوبی برای این لارو ها هستند.
4_ شخم زمستانی و جمع آوری لارو ها در اسفند ماه
5_ ریختن شن در اطرلف ریشه ی درختان.
6-مبارزه ی شیمیایی:
مبارزه ی شیمیایی با این افت یک دوره ی سه ساله است وباید محلول سم را همراه ابیاری استفاده کرده که البته بهتر است سه تا پنج روز بعد یک آبیاری بسیار سبک انجام شود تا سم به صورت یک نواخت تر در اعماق زمین پخش شود.
برای ضد عفونی کردن خاک اطراف درخت را به شعاع نیم متر تا یک متر کنار میزنند و ایجاد تشنگی میکنند سپس ریشه های اصلی را با سموم مخصوص به خوبی خیس میکنند و بعد خاک ها را بر میگردانند.
هدف اصلی از سم پاشی شیمیایی از بین بردن لارو ها می باشد . از جمله سمومی که جهت مبارزه شیمیایی استفاده میگردند دروسبان، سایپرمترین 40 % ، پریمترین یا فن والریت را میتوان معرفی کرد.